De witte vlag – Jacob Hoekman over IS

DIRKSLAND- Een gewone, christelijke jongen raakt bevriend met serieuze moslimjongeren. Hij trouwt met een moslima, verandert in een fanatieke moslimgelovige en trekt naar Syrië om daar deel te nemen aan een trainingskamp. Jordi de J., een jongen die helemaal niet zo anders is als wij. Hoe kon hij tot deze keuze komen?

Jacob Hoekman, als journalist werkzaam bij het Reformatorisch Dagblad, brengt de problematiek van de radicale islam heel dichtbij. Op een avond georganiseerd door de SGP-Jongeren Flakkee beantwoordt hij de vraag of je bang zou moeten zijn voor de IS. Door zijn werk weet hij veel af van de idealen van de IS. Het doel van deze terreurorganisatie is de stichting van een kalifaat, een moslimstaat waarin de sharia, de islamitische wet, voor iedereen geldt. De leider van een kalifaat is de kalief, op dit moment Abu Bakr al-Bagdadi. Iedere moslim heeft volgens de IS de taak om te helpen het kalifaat gestalte te geven. In 2014 is in Irak en Syrië is een kalifaat uitgeroepen.

Het huidige kalifaat is zeer gewelddadig, maar klein. De kalifaten uit vroegere eeuwen waren veel groter. De IS groeit, maar zal deze zo groot worden als vroeger? Dat is niet waarschijnlijk. Veel Islamitische landen verzetten zich tegen de IS omdat ze willen voorkomen dat hun eigen regering omver wordt geworpen.

Uit Nederland hebben ruim 200 jongens en meiden zich aangesloten bij de IS. Waarom zijn zij gegaan? Er kan een sociale verklaring gegeven worden. Jongeren uit een problematisch milieu kunnen gemakkelijk beïnvloed worden. Bovendien hebben zij weinig te verliezen. Veel strijders komen uit minder goed georganiseerde landen. Uit een land waarin er veel sociale controle is, bijvoorbeeld Turkije, komen er weer relatief weinig strijders.

Daarnaast is er ook een religieuze verklaring voor de deelname van jongeren aan de IS. Een verklaring die veel beklemmender is. Veel strijders willen niets liever dan sterven voor Allah. Ze zijn er van overtuigd dat ze op het goede spoor zitten. Een van de strijders  zegt, nadat hij zijn wapen dodelijk heeft gebruikt: ‘Op dit soort momenten voel je dat je echt dicht bij God bent.’ Zo’n citaat heeft bijna een bevindelijk karakter. Een moslim die sterft in strijd voor Allah kan bovendien zeker van zijn heil zijn, het is een ‘snelweg naar het paradijs’.

Moet ik bang zijn voor de IS? ‘Als je straks de straat oversteekt, kijk dan goed uit!’, zegt Jacob Hoekman. De kans op een verkeersongeluk is veel groter dan een aanslag door de IS. Sinds 2004 is er één dode door een terroristische aanslag terwijl er elk jaar 700 doden zijn door verkeersongevallen. Wees nuchter. Maar vooral, wees ervan bewust dat wij als christenen, tegenover de zwarte vlag van de IS, de witte vlag dragen. De vlag van vergeving en liefde, de vlag van Christus. Het echte leven in Christus kent geen angst. ‘Er is in de liefde geen vrees, maar de volmaakte liefde drijft de vrees buiten.’ (1 Joh. 4:18)